Menu
EUR
Blusdeken of branddeken Wat je moet weten

Blusdeken of branddeken Wat je moet weten

Hoe werkt een blusdeken?

Wanneer er brand ontstaat, kan de snelle inzet van een branddeken of blusdeken het verschil maken tussen een beheersbare situatie en een mogelijke tragedie. Het blusdeken wordt over het vuur geplaatst, waardoor zuurstoftekort optreedt en de vlammen onmiddellijk doven. Het speciaal ontworpen deken is gemaakt van brandwerend materiaal zoals glasvezel of wol, dat behandeld is met een brandwerende stof. Door de warmte-isolerende eigenschappen van de branddeken worden ook eventuele vonken en smeulende resten veilig afgeschermd.

Voor welke doeleinden kan een blusdeken gebruikt worden?

Een branddeken kan worden ingezet bij diverse soorten beginnende branden. Tevens kan een blusdeken levensreddend zijn voor personen met brandende kleding. Het betreft een veelzijdig hulpmiddel dat van grote waarde is in vrijwel elke situatie waarin brandbaarheid voorkomt bij beginnende branden
zodat schade tot een minimum beperkt kan blijven.

Deze dekens zijn voordelig in de aanschaf, compact en eenvoudig op te bergen en makkelijk toegankelijk bij noodsituaties. Bovendien realiseert u eenvoudig kostenbesparing en biedt dit permanent parate inzetbaarheid omdat geen regelmatig onderhoud nodig is en de levensduur bijzonder lang is.

 • Geen schade: blusdekens veroorzaken geen bijkomende schade. Waar brandblussers vaak een residu achterlaten dat kan leiden tot schoonmaak- en herstelkosten, veroorzaakt een blusdeken geen bijkomende rommel.
 • Geen onderhoud: blusdekens vereisen geen onderhoud of regelmatige inspecties zoals brandblussers. Ze zijn altijd klaar voor gebruik en hebben een lange levensduur.

Belangrijke instructies en aandachtspunten bij het blusdeken

In deze instructievideo een aantal bijzonder belangrijke instructies voor het gebruik van een blusdeken, zoals het juist vasthouden en de correcte volgorde hanteren bij bedekken van brandende kleding om vlammen in het gezicht te voorkomen.  

Bron: Univé instructie blusdeken 

Waar plaats je een blusdeken?

Het is belangrijk om te weten waar u een blusdeken dient te plaatsen om ervoor te zorgen dat deze vlot toegankelijk is in geval van nood. Hier zijn enkele suggesties:

 • Keuken: de voor de hand liggende plaats; veel branden in huis ontstaan hier 
 • Werkplaats: Als u een werkplaats hebt met brandbare materialen of gereedschappen.
 • Slaapkamers: een blusdeken in de slaapkamer kan helpen om snel te reageren.
 • Veiligheid onderweg via een blusdeken voor in de auto of in de camper. Compacte en draagbare blusdekens zijn ontworpen om branden in voertuigen snel te doven.

Blusdeken versus brandblusser

Hoewel zowel blusdekens als brandblussers effectief kunnen zijn bij het bestrijden van branden, hebben ze elk hun eigen voor- en nadelen:

 • Gebruiksgemak: Blusdekens zijn eenvoudiger te gebruiken zonder uitgebreide training, terwijl brandblussers enige training vereisen om effectief te zijn.
 • Onderhoud: Blusdekens vereisen geen onderhoud, terwijl brandblussers periodieke inspecties en onderhoud nodig hebben.
 • Type Branden: Blusdekens zijn vooral geschikt voor kleine branden, terwijl brandblussers voor een breder scala aan branden kunnen worden gebruikt.
Beperkingen of aandachtspunten van een blusdeken

Hoewel de directe inzetbaarheid en de laagdrempelige investering belangrijke pluspunten vormen voor het blusdeken is het goed om dit onder de aandacht te brengen.  

 • Beperkte grootte: blusdekens zijn alleen geschikt voor kleine branden of voor afdekken van brandende kleren. Het deken zal alleen effect hebben wanneer de brandhaard goed omsloten en afgesloten kan worden. Grote branden vereisen andere brandbestrijdingsmiddelen en/of inschakelen van de brandweer.
 • Niet voor alle brandtypes: hoewel blusdekens effectief zijn voor sommige soorten branden, zoals  kledingbranden, zijn ze niet geschikt voor branden veroorzaakt door vloeistoffen zoals benzine of elektrische apparaten. Voor het blussen van een frituurbrand, bijvoorbeeld, is een blusdeken ongeschikt. 
 • Nabij contact nodig: om een blusdeken effectief te gebruiken, moet je dicht bij de brandhaard komen, wat risico's met zich meebrengt als de brand al te groot is.


Brandveiligheid begint met een blusdeken

Een branddeken is een essentieel brandpreventie instrument. Door de eenvoudige werking en 
directe toepassing biedt een branddeken bescherming. Wacht niet tot het te laat is, investeer in een branddeken en neem preventieve maatregelen voor uw brandveiligheid. Branddekens zijn er in diverse afmetingen. Zorg ervoor dat deze groot genoeg is om het vuur volledig te kunnen bedekken. 

Wat is een blusdeken en welke soorten zijn er beschikbaar?

Een blusdeken is een effectief blusmiddel dat bestaat uit een stevig, niet-ontvlambaar materiaal, ontworpen om kleine branden snel te doven door de zuurstoftoevoer af te sluiten. Bij ABCblusser.nl kun je kiezen tussen hardcase blusdekens en softcase blusdekens. Hardcase blusdekens zijn duurzamer en beter beschermd tegen slijtage, terwijl softcase blusdekens lichter zijn en gemakkelijker op te bergen in compacte ruimtes.

 

Hoe gebruik je een blusdeken correct?

Om een brand effectief te doven met een blusdeken, dien je het deken zorgvuldig over de brandhaard te plaatsen zodat het geheel bedekt is en er geen lucht bij kan. Zorg ervoor dat er geen openingen zijn waar zuurstof doorheen kan stromen. Na het plaatsen van het deken, laat je het liggen totdat de bron volledig is afgekoeld om herontsteking te voorkomen. Het is cruciaal om altijd de veiligheidsinstructies te volgen die bij het blusdeken worden geleverd. Neem de bijgeleverde instructies bij aankoop van het blusdeken dus goed door, zodat je snel kan handelen op de momenten waar het nodig is!


Waar moet je op letten bij de inzet van een blusdeken?

Een aantal belangrijke tips:

 

 • Zorg ervoor dat de branddeken goed toegankelijk, schoon en onbeschadigd is.
 • Houd het blusdeken bereikbaar: Zorg ervoor dat de blusdeken op een gemakkelijk bereikbare plaats hangt, bijvoorbeeld in de keuken.
 • Trek aan de bandjes: De meeste blusdekens worden geleverd in een houder met twee bandjes. Trek aan deze bandjes om de deken snel en gemakkelijk uit de houder te halen.
 • Sla de bovenkant van de branddeken een keer om je handen zodat ook je handen beschermd zijn.
 • Houd de blusdeken voor het lichaam als bescherming tegen de vlammen.
 • Houd de blusdeken zo hoog mogelijk en blijf erachter.
 • Dek de vlammenvolledig af en zorg dat er geen lucht meer bij kan komen. Laat de blusdeken enige tijd liggen totdat de brandhaard is afgekoeld. Begin bij de basis van de brand en werk naar boven toe.
 • Laat de deken liggen: Laat de deken minstens 30 minuten op de brandhaard liggen om er zeker van te zijn dat de brand volledig gedoofd is en er geen herontsteking plaatsvindt.
 • Oefen het gebruik: Hoewel blusdekens eenvoudig te gebruiken zijn, is het een goed idee om regelmatig te oefenen hoe je de deken uit de houder haalt en hoe je hem gebruikt. Dit zorgt ervoor dat je in een noodsituatie snel en effectief kunt handelen.

 

Altijd op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes, acties en meer? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €75,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!