Menu
EUR
Fluorvrij blusmiddel

Fluorvrij blusmiddel

Wat is fluorvrij blusschuim ?

Er is momenteel een toenemende vraag naar fluorvrij blusschuim. Dit komt doordat dit type blusschuim geen chemische fluorverbindingen bevat. Bij het blussen met fluorvrij blusschuim ontstaan schuimbellen die fungeren als een deken. Fluorvrij schuim is biologisch afbreekbaar en heeft geen nadelige gevolgen voor het milieu en de volksgezondheid. 

Fluorhoudend blusschuim heeft weliswaar voordelen, zoals effectiviteit bij brandbestrijding, vooral bij brandende vloeistoffen. Het dunne waterfilmlaagje zorgt ervoor dat zuurstof niet meer bij het brandende materiaal kan komen, waardoor de brand wordt verstikt. Echter, dit type fluorhoudende blusschuim is wel steeds meer omstreden vanwege de niet-afbreekbare chemische fluorverbinding die vergelijkbaar is met de antiaanbaklaag van teflon-pannen.

Er staat een belangrijke verandering gepland die in juli 2025 van kracht wordt: het gebruik van fluorhoudend blusschuim zal verboden worden. Fluorhoudend blusschuim wordt vaak gebruikt als effectieve vorm van brandbeveiliging wanneer water niet voldoende is en er met grote hoeveelheden brandbare vloeistoffen wordt gewerkt.

Het schuim vult de ruimte bij een calamiteit en dooft de brand. Echter, dit type blusschuim bevat ongeveer 6000 chemische verbindingen genaamd PFAS (Poly- en perfluoralkylstoffen). Vanwege de negatieve impact op het milieu en de non-biologisch afbreekbare eigenschappen heeft het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA) besloten om het gebruik ervan in 2025 te verbieden.

Overgang naar fluorvrij blusschuim: wat moet u weten?

Fluorvrij blusschuim biedt een milieuvriendelijkere alternatief. Het is beter biologisch afbreekbaar en minder schadelijk voor zowel het milieu als de gezondheid. Echter vereist de overstap naar fluorvrij blusschuim een andere aanpak. De apparatuur in mobiele- en stationaire blusinstallaties moet aangepast worden en bij het verwijderen van het schuim is ook reiniging van de installatie en bijbehorende onderdelen nodig.

Fluorvrij blusschuim heeft een andere hechtingsdichtheid wat deze aanpassingen noodzakelijk maakt. Aangezien er nog geen universeel fluorvrij schuim beschikbaar is, is het raadzaam om bij locaties waar grote hoeveelheden brandbare stoffen aanwezig zijn, zorgvuldig over te stappen naar het juiste type blusschuim. 

Fluorvrije blusschuim in milieuvriendelijke brandblussers 

Fluorhoudende stoffen waren ooit standaard, maar de wereld verandert. Milieuvriendelijkheid en duurzaamheid staan nu centraal. Momenteel zijn er al goed werkende fluorvrije blusschuimen op de markt voor kleinere branden. Fabrikanten werken echter nog steeds aan verdere ontwikkeling van deze milieuvriendelijke variant.

Er wordt onderzocht of fluorvrij blusschuim ook geschikt is voor grotere branden, aangezien het verschilt van fluorhoudend blusschuim door het ontbreken van het waterfilmlaagje dat zo effectief is bij brandbestrijding.

Wat betekent dit in de noeste praktijk ?

Bij het blussen met fluorvrij blusschuim ontstaan schuimbellen die fungeren als een deken. Op dit moment kan de kwaliteit per fabrikant verschillend zijn. In de praktijk betekent het gebruik van fluorvrij blusschuim een andere aanpak van brandbestrijding. Apparatuur, zoals brandblussers en blusinstallaties, moeten worden aangepast omdat fluorhoudend blusschuim niet zomaar kan worden vervangen door de fluorvrije variant. Dit kan een aanzienlijke investering met zich meebrengen, mede doordat fluorvrije brandblussers op dit moment nog duurder zijn. 

Keuze juiste type blusschuim

De keuze  van het juiste type blusschuim is essentieel voor effectief blussen van branden of het afdekken van giftige stoffen. Brandbestrijders dienen daarom goed geïnformeerd te worden over normeringen en werkwijzen met betrekking tot het juiste blusschuim. In ons vorige blog lees je meer over brandklassen en blusmiddelen.

 

 

 

Altijd op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes, acties en meer? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €75,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!