Menu
EUR
Rookmelders monteren, waar en hoe?

Rookmelders monteren, waar en hoe?

Waar en hoe rookmelders (makkelijk) te monteren?

Rookmelders zijn onmisbaar, omdat u niets ruikt als u slaapt. Alleen het gehoor werkt nog steeds. Daarom is het essentieel om een rookmelder te hebben die een luid alarm geeft. Het geeft u genoeg tijd om te vluchten. Rookmelders redden levens!

Ongeveer de helft van alle woningbranden zijn geen grote vlammenbranden, maar smeulbranden die giftige rook veroorzaken en daarbij wel het grootste aantal slachtoffers eisen. Daarom is het van vitaal belang om voldoende rookmelders in uw huis te plaatsen. Hang een rookmelder op elke verdieping en zorg ervoor dat ze de vluchtweg bewaken, vooral vanuit de slaapkamer naar buiten toe.  

Bron: wonenvlaanderen.be

Waar dient u rookmelders te plaatsen?

Voor maximale veiligheid is het noodzakelijk om alle rookmelders op strategische locaties te plaatsen, zodat u zo snel mogelijk gealarmeerd wordt in geval van een calamiteit. Bij brand is de grootste bedreiging meestal de rook, aangezien elke ademhaling steeds gevaarlijker wordt naarmate u in stress en/of paniek meer en vaker intensief inademt. Elke seconde telt. Door rookmelders op de juiste plekken te plaatsen, volgt zo snel mogelijk de geschikte waarschuwing.

Minimaal 1 rookmelder op elke verdieping

Plaats een rookmelder in elke ruimte waar u door moet vluchten (hal, gang, bijkeuken, enz.) Zorg ervoor dat de rookmelder de vluchtweg van de slaapkamer naar buiten bewaakt. Vergeet niet om een rookmelder in de kinderkamer te plaatsen (bij een babyfoon hoort u alleen geluiden!) Hang uw rookmelders altijd aan het plafond.  

Waar moet u nooit een rookmelder monteren?

 • In de keuken of badkamer
 • In de garage
 • Bij een ventilator of luchtopening
 • Boven verwarmingen
 • Op tochtige of vochtige plekken

Wat adviseert de brandweer?

Volgens de brandweer is het raadzaam om ten minste rookmelders in de hal en op de overloop te plaatsen. Dit zijn vaak de ontsnappingsroutes bij brand. Het is ook verstandig om een rookmelder in de woonkamer te hebben. Voor maximale beveiliging kun je melders in alle kamers van het huis installeren, zoals slaapkamers, bijkeuken, zolder en kelder.

Plaats geen rookmelder:

 • Bij een ventilator of luchtopening
 • Boven verwarmingen
 • Op tochtige plekken
 • Binnen stoom/damp van een kooktoestel of vaatwasser

Er zijn verschillende soorten en prijsklassen voor rookmelders verkrijgbaar. Welk type u ook kiest, zorg ervoor dat ze een goedgekeurd Europees keurmerk EN 14604 hebben. Al onze rookmelders zijn uiteraard voorzien van dit keurmerk. Let op: Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om op elke woonlaag in uw huis een rookmelder te hebben.

Voor extra veiligheid dienen de rookmelders geplaatst te worden op verschillende locaties, namelijk:

 • In elke vluchtroute
 • Op elke verdieping
 • In iedere slaapkamer
 • In de woonkamer of andere verblijfsruimte
 • In de ruimte waar de wasmachine en wasdroger staan (indien dit niet de doucheruimte is)

Hoe de rookmelder monteren?

Bij alle rookmelders wordt standaard montagemateriaal meegeleverd, meestal bestaande uit 2 schroeven en 2 pluggen. Hiermee kan eenvoudig de grondplaat van de melder tegen het plafond worden bevestigd door twee gaten te boren. Met behulp van de schroeven monteert u vervolgens de grondplaat stevig tegen het plafond en bevestigd daarna de melder eraan.

Magnetische montageset universeel (gemak) voor rookmelders 

Zorg ervoor dat de rookmelders minimaal 50 cm vanaf de muur worden geplaatst en vermijd locaties dichtbij tochtplekken zoals ramen of ventilatie. Liever geen gaten boren? Met behulp van speciale magnetische montagesets kunt u rookmelders hiermee, dus zonder gaten te moeten boren, al binnen 1 minuut stevig aan het plafond bevestigen.

Deze sets bestaan uit twee metalen plaatjes waarvan één magnetisch is. Een plaatje wordt met 3M tape op het plafond geplakt en de andere op de montageplaat van de melder. Door middel van de magneet klikt u  de melder dan eenvoudig vast aan het plafond.

Altijd op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes, acties en meer? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €75,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!