Menu
EUR
Brandblusser keuze

Brandblusser keuze

Hoe de juiste brandblusser kiezen?

De juiste brandblusser keuze is van invloed op de veiligheid van uw woning of bedrijfsruimte. Welke factoren dient u te overwegen bij het kiezen van een brandblusser ? Er zijn diverse soorten brandblussers ontworpen om verschillende soorten branden te bestrijden. Hier zijn enkele van de meest voorkomende types:

  • Water brandblussers: effectief bij branden veroorzaakt door organische materialen zoals hout, papier en textiel.
  • Schuimblussers: voor branden veroorzaakt door vloeistoffen en organische materialen zoals benzine, olie en vetten.
  • Droog poeder brandblussers: veelzijdig inzetbaar voor branden veroorzaakt door vaste stoffen, vloeistoffen, gassen en elektrische apparatuur.
  • CO2 brandblussers: voor het blussen van branden veroorzaakt door elektrische apparaten.
  • Nat chemische brandblussers: voor het blussen van branden door kookvetten en -oliën.

Best passende brandblusser

Elk type brandblusser heeft unieke voordelen, dus het is belangrijk om te weten welk type het beste bij uw situatie past. Naast het type is ook de grootte en het gewicht van een brandblusser belangrijk.

 • Grotere blussers kunnen effectiever zijn bij grotere branden, maar kunnen moeilijk te hanteren zijn voor mensen met weinig fysieke kracht. Kies dus een brandblusser die past bij uw fysieke capaciteiten en de behoeften van uw ruimte.
 • Gebruiksgemak is ook een belangrijke factor bij het kiezen van een brandblusser. In geval van brand wilt u een blusser die gemakkelijk en snel te gebruiken is. Zorg ervoor dat u de instructies begrijpt en vertrouwd bent met het bedienen van de blusser.
 • Het onderhouden van een brandblusser is ook cruciaal om ervoor te zorgen dat deze goed werkt wanneer nodig. Controleer regelmatig of de drukmeter binnen het groene bereik ligt en of er geen schade of corrosie zichtbaar is. Laat uw brandblusser minstens één keer per jaar door een professional controleren.

Welke brandklasse met welk blusmiddel bestrijden? 

Voor we beginnen met blussen, is het zaak om te weten welk vuur er woedt. Ben jij bekend met de verschillende brandklassen of raken ze misschien nog door elkaar? In dit blog gaan we dieper in op de diverse brandklassen en de meest effectieve blusmiddelen die hierbij gebruikt kunnen worden. Het is van belang om goed te realiseren om wat voor soort brand het precies gaat en op welke manier je deze het beste kunt doven. Elk type brand vraagt namelijk om een eigen specifieke aanpak en blustechniek.

Brandklassen

De indeling in brandklassen volgt een oplopende schaal: hoe hoger de positie op de lijst, hoe minder vatbaar de materialen zijn voor brand. Klasse A vertegenwoordigt de minst brandbare materialen, terwijl klasse F zeer ontvlambaar is. Het toewijzen van materialen aan een specifieke klasse is afhankelijk van verschillende factoren, zoals vlamtijden, temperatuur en rookontwikkeling.

 • Brandklasse A: Vaste stoffen
 • Brandklasse B: Vloeistoffen en vloeibaar wordende stoffen
 • Brandklasse C: Gassen
 • Brandklasse D: Brandbare metalen
 • Brandklasse E: in Nederland vervallen
 • Brandklasse F: Oliën en vetten                                

Brandklasse A: Vaste stoffen

Branden die voorkomen in vaste materialen zoals meubels, kledingstukken, gordijnen en hout die u gewoonlijk aantreft in huizen en kantoren. Voor een brand in deze klasse volstaat een waterblusser of een schuimblusser.

Brandklasse B Vloeistoffen en vloeibaar wordende stoffen

In deze specifieke groep vallen items zoals benzine, olie en vetten. Een waterblusser is geen geschikte keuze in dit geval. Om een brand in deze klasse B te bestrijden is een sproeischuimblusser of poederblusser effectiever.

Brandklasse C: Gassen

Deze categorie omvat branden die ontstaan door gassen zoals aardgas en LPG. Het is essentieel om eerst de gastoevoer af te sluiten om de vorming van een explosieve gaswolk te voorkomen. Om een brand veroorzaakt door gas effectief te bestrijden, is een poederblusser de meest geschikte keuze.

Brandklasse D: Brandbare metalen

Deze categorie omvat metalen zoals aluminium of lithium waarvan batterijen dagelijks worden gebruikt in onze huizen. Speciale poederblussers zijn nodig voor klasse D branden.

Brandklasse E: Elektrische branden 

Deze categorie is niet langer relevant in Nederland. Brandklasse E verwijst naar branden veroorzaakt door elektrische problemen, bijvoorbeeld kortsluiting. Omdat in dit geval het apparaat zelf in brand staat en niet alleen de elektriciteit, wordt deze klasse niet meer toegepast in Nederland. Een vergelijkbare brand valt nu onder Klasse A of B. In zo'n situatie moet eerst de elektriciteit worden uitgeschakeld voordat blusmiddelen geschikt voor Klasse A of B kunnen worden gebruikt. Let op: water of schuim zijn niet geschikt om dit soort branden te blussen.

Brandklasse F: Oliën en vetten

Tot slot hebben we klasse F, die betrekking heeft op branden veroorzaakt door verhitte oliën en vetten. Het is belangrijk op te merken dat een brand alleen als zodanig wordt geclassificeerd wanneer er meer dan 5 liter vloeistof in brand staat. De meest geschikte manier om dit soort branden te blussen, is met behulp van een sproeischuimblusser of een vetblusser.

Brandklassen en blusmiddelen:

In een gebouw zijn meestal één of twee brandklassen aanwezig. In een kantoorgebouw is doorgaans alleen klasse A (vaste stoffen) van toepassing. Hier volgen wat richtlijnen voor diverse soorten gebouwen. 

In een gebouw zijn meestal één of twee brandklassen. In een kantoorgebouw is doorgaans enkel brandklasse A (vaste stoffen) van toepassing. De vuistregels met diverse soorten gebouwen:
 1. Kantoren, magazijnen, appartementen zonder noemenswaardige extra brandbare materialen worden de volgende brandblussers gebruikt:
 2. In technische ruimtes en de professionele horecakeuken is deze brandblusser in gebruik
 3. Frietkramen en professionele keukens waar met vetten wordt gewerkt, wordt voornamelijk de volgende brandblusser gebruikt:
Opgelet: specifiek advies ontvangen van de brandweer? Volg dan altijd de instructies in hun rapport! Tot slot is training in het correct gebruik van een brandblusser belangrijk. Alleen bezit van een blusser is veelal niet afdoende; u dient te weten hoe u deze in noodsituaties moet gebruiken. Zorg ervoor dat medewerkers regelmatig training krijgen in het gebruik van een brandblusser.

Indien u advies nodig heeft voor de brandblusser die het beste past, aarzel dan niet om contact op te nemen met ons team van experts of bekijk onze website voor meer informatie over brandblussers.

  Tabel brandklassen en blusmiddelen in pdf downloaden

 

Altijd op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes, acties en meer? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €75,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!