Menu
EUR
Hoe vaak dient een brandblusser gekeurd te worden?

Hoe vaak dient een brandblusser gekeurd te worden?

Waarom is het nodig om een brandblusser te keuren?

Een brandblusser kan enkel 100% zeker effectief zijn op de lange termijn als deze ook regelmatig gekeurd kan worden. Alleen zo kunt u er altijd op vertrouwen dat deze ook klaar is voor gebruik in geval van nood. Een keuring omvat het controleren van de druk, het controleren van het blusmiddel en het visueel inspecteren van de blusser. Op deze manier kunnen eventuele defecten of gebreken tijdig worden opgemerkt en verholpen.

Wettelijke vereisten voor keuring van brandblussers

Volgens de Belgische wet moeten alle brandblussers op regelmatige basis gekeurd worden. Deze keuringen moeten worden uitgevoerd door een erkend en gecertificeerd persoon of bedrijf. Het is belangrijk om te vermelden dat de frequentie van deze keuringen kan variëren, afhankelijk van het type brandblusser.

  • Poederblussers: moeten jaarlijks gekeurd worden. Dit komt omdat poederblussers gevoelig zijn voor bepaalde factoren zoals caking en klontering, die de efficiëntie van het blusmiddel kunnen verminderen. Daarom is het noodzakelijk om regelmatig te controleren of de poederblusser naar behoren functioneert.

  • Schuimblussers: moeten ook jaarlijks gekeurd worden. Hoewel schuimblussers minder gevoelig zijn voor bepaalde problemen zoals caking, is het nog steeds belangrijk om ze regelmatig te laten controleren om er zeker van te zijn dat ze klaar zijn voor gebruik in geval van nood.

  • CO2-blussers: moeten eens in de vijf jaar gekeurd worden. Dit komt omdat CO2-blussers minder onderhevig zijn aan problemen zoals caking en klontering. De druk van het CO2-gas moet echter wel periodiek gecontroleerd worden, aangezien dit van invloed kan zijn op de effectiviteit van de blusser.

Aanbevolen richtlijnen voor keuring van brandblussers

Naast de wettelijke vereisten, zijn er ook aanbevolen richtlijnen die u kunt volgen bij het keuren van uw brandblussers. Deze richtlijnen kunnen variëren afhankelijk van de specifieke behoeften en risicofactoren van uw organisatie of locatie. Het is raadzaam om advies in te winnen bij een professionele brandbeveiligingspartner om de meest geschikte planning voor de keuring van uw brandblussers vast te stellen.

Volgens de algemene richtlijnen wordt aanbevolen om brandblussers minstens één keer per jaar te laten keuren door een deskundige. Dit helpt ervoor te zorgen dat uw brandblussers altijd in optimale staat verkeren en klaar zijn voor gebruik in noodsituaties.

Conclusie

In België is het keuren van brandblussers een belangrijk onderdeel van brandpreventie en veiligheid. Volgens de wettelijke vereisten moeten brandblussers regelmatig gekeurd worden door erkende professionals. Raadpleeg deze richtlijnen en de aanbevelingen van uw brandbeveiligingspartner om ervoor te zorgen dat uw brandblussers altijd klaar zijn voor gebruik. Door regelmatige keuring en onderhoud kunt u de veiligheid van uw bedrijf, organisatie of woning waarborgen en een adequaat niveau van brandbeveiliging handhaven. Aarzel niet om contact op te nemen met een professionele brandbeveiligingspartner als ARBO centrum voor meer specifieke informatie en advies. 

Altijd op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes, acties en meer? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €75,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!