Menu
EUR
Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk

Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk

Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk 

28 april is door de Internationale Arbeidsorganisatie uitgeroepen als jaarlijkse ‘Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk’ (World Day for Safety and Health at work van de International Labour Organisation). Deze dag focust op de preventie van arbeidsongevallen. Bedrijfsongevallen zijn helaas aan de orde van de dag. Jaarlijks wordt daarom zo de aandacht gevestigd op een meer actieve dialoog over het voorkomen van werkgerelateerde ongevallen en/of ziekten.

In de praktijk blijkt dat we nog niet altijd voldoende bewust bezig zijn met veiligheid op de werkvloer. Zo vinden er nog tal van ongevallen plaats doordat mensen simpelweg niet of net te laat worden gezien. Als je verder weet hoeveel mensen door beroepsziektes getroffen worden en er zelfs aan overlijden, kan het niet anders dan dat preventie en het verbeteren van de omstandigheden hoog op de agenda dient te staan. 

Een sterkere cultuur rond het thema veiligheid op het werk vormt de basis waarin dit recht meer als gemeengoed wordt gewaardeerd en bevorderd. En dan door zowel management als werknemers en daarbij gebaseerd op inclusie: met een betekenisvolle participatie van betrokkenen om op de werkplek voortdurend veiligheid te blijven verbeterenDoor open communicatie gebaseerd op vertrouwen en respect zal men zich vrij voelen om duidelijker bezorgdheid te uiten over potentiële risico's of gevaren en bovenal om zelf ook verbeter voorstellen aan te dragen. Op de werkplek zelf kent men de specifieke situaties het beste. Een meer actieve dialoog draagt bij tot de verbetering van het doelgericht beleid vertaald in meer praktische strategieën. Een actieve inbreng van alle betrokkenen maakt een betere uitvoering makkelijker.

Een bewuste, pro-actieve cultuur waarin fouten maken mag, resultaten zichtbaar zijn en waarbij ook ruimte is voor een compliment of beloning, stimuleert medewerkers om zich bezig te houden met veiligheid, zo leert de praktijk. Last but not least: het MT vervult een voorbeeldfunctie in dit proces. Denk eens aan bewust dragen van voldoende licht reflecterende veiligheidshesjes.

Om veilig samenwerken beter te borgen in organisaties en bedrijven zijn er diverse  praktische handvaten. Het betrekken van het MT, bewust bespreken van weerstanden, beïnvloeden en belonen van gedrag, actieve betrokkenheid, zelf veiligheidsproblemen (laten) oplossen, creëren van een bewuste, meer pro-actieve cultuur en zichtbare resultaten zijn essentiële aspecten voor een veiliger werkklimaat.

Veiligheid, vitaliteit, veerkracht en werkgeluk op de werkvloer

Hoewel we het allemaal al wel weten vormt het initiatief van deze Dag voor de Veiligheid een mooie benodigde extra impuls om het belang ervan duidelijk te maken. Deze internationale dag focust zich dan ook op gedeelde verantwoordelijkheid van werkgevers en werknemers en dat kan alleen maar als positief worden ervaren worden, ook binnen jouw bedrijf. 

Veiligheid en gezondheid zijn brede begrippen waarvan het belang nog al eens onderbelicht blijft en daar wil de Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het werk verandering in brengen d.m.v. een inspirerende dag die iedereen er nog eens aan herinnert hoe belangrijk een gezonde en veilige werkplek wel niet is. Vitaliteit, mentale veerkracht, werkgeluk en de algemene gezondheid op het werk dienen op nr. 1 te staan. 

Hoe kan je veiligheid beter borgen binnen organisaties?

Werkgevers, werknemers en specialisten kunnen samen de veiligheid en gezondheid bij jou op het werk bevorderen. Maak een analyse van de mogelijke risico's, ga aan het brainstormen naar mogelijke verbeterpunten en breng de oplossingen die gevonden werden zo snel mogelijk in de praktijk. Het resultaat is een werkomgeving die voor iedereen veiligheid brengt in iedere betekenis van het woord.

De Werelddag voor Veiligheid laat ons stilstaan bij de risico's die iedere dag opnieuw op de werkvloer opdoemen. Zowel voor het fysieke aspect, maar vast en zeker ook mentaal zijn nog flinke stappen mogelijk. Neem deze dag dan ook aan als een mooie gelegenheid om werk te maken van meer veiligheid en van een gezonde werkomgeving. Ieder initiatief, hoe eenvoudig soms ook, leidt in de praktijk tot grootse resultaten.

 

 

Altijd op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes, acties en meer? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €75,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!